Skip to main content
Homepage

Jokke

Jonas ‘Jokke’ Van Langendonck (24) is een verhalenverteller pur sang die op ingetogen en metaforische wijze de levenswijsheid uit zijn jonge leven deelt met iedereen die het wil horen.

Zijn eerste muzikale stappen zette hij net als menig tiener in de lokale hiphopscene. Dat was immers de kunstvorm die alomtegenwoordig was – ook in zijn omgeving - en dus een logische eerste carrièrestap. Van het bankje en het skatepark ging het al snel naar de studio van Ariël Hauspie – vandaag de dag nog steeds zijn manager - die voor een eerste vorm van professionalisering zorgde: opnemen in een echte studio, muziek uitbrengen, optreden bij de lokale jeugdbeweging, 20 000 views halen op YouTube. Het lokale sterrendom in het Leuvense lonkte.

Maar het vinden van jezelf en de manier om je als artiest te uiten is geen weg rechtdoor, dat weet Jokke als geen ander,zoekend naar zijn eigen plek op de onverharde weg. Hiphop bleek geen blijver te zijn. Spelen met woorden werd onderhevig aan verhalen vertellen. “Verhalen vertellen is voor mij de essentie van muziek. Je eigen verhaal versmelten met dat van je omgeving, en de inspiratie die je te zien krijgt in films en series. Altijd met de kracht van de eenvoud in het achterhoofd.”

Het was ook Ariël die Jokke inschreef voor De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, de wedstrijd die zijn muzikale carrière nieuw leven inblies op een moment dat die op sterven na dood was. Zijn finaleplaats vorig jaar zorgde voor vertrouwen. En een duidelijk doel: zanger worden. Sindsdien werkt hij elke dag om zijn karaktervolle stem ten volle te ontwikkelen.

De muziek die hij vandaag de dag maakt sluit nauwer aan bij de kleinkunst, met verhalen die overal over kunnen gaan. Maar wel met de ritmiek, de melodie en invloeden uit zijn hiphopcarrière. Waar kleinkunst vaak maatschappijkritisch is, heeft Jokke het meer over de alledaagse problemen uit onze huidige maatschappij. Soms snijdt hij dieper. Zo is zijn meest recente single ‘Verdwijnen Is Slechts Een Idee’ een prachtig eerbetoon aan een fan die uit het leven stapte:

De zon plukt mijn ziel van mijn geraamte

Geen wonder dat het miezert in uw tuin

Op de mooiste van een heleboel papavers

Ik voel uw groene vingers op mijn huid 

Oh ik ben daar, daar

Verdwijnen, is slechts een idee 

Met zijn verhalen en muziek hoopt Jokke mensen te inspireren voor het leven aangezien dat het meest krachtige is dat je als muzikant kan doen. Want zo zoeken we allemaal naar onze plek.

Booking agent: Arno de Waard