Skip to main content

Goldkimono is een vibe. Een frequentie, om precies te zijn. Sonische trillingen die door de luchtgolven bewegen op de beat van jaren '90 hiphop met de snelheid van de eilandtijd. Noem het een gevoel, een esthetiek of een stemming, voor de Nederlandse produ cer/schrijver/kunstenaar Tienus Konijnenburg is het "allemaal energie." Golven die zachtjes over het zand spoelen, een skateboardwiel dat op de stoep van Venice Beach slaat, stalen snaren die tegen het hout van zijn gitaar bewegen - het geluid van Goldkimo no is tastbaar.

In april 2022 bracht Goldkimono zijn debuutalbum 'The Legend Of The Goldkimono' onafhankelijk uit via zijn label Camp Kimono Records. De charismatische singer - songwriter zette de toon met zijn debuutsingle "To Tomorrow" uit 2020. Geproduc eerd door Crada (Drake, Kid Cudi, Kendrick Lamar), luistert de golvende sonische verkenning als een liefdesbrief naar zijn tijd dat hij in Venice, Californië woonde, waar skaten, muziek maken en aan het strand hangen met vrienden vloeide als het zorgeloze gevoel van de jeugd. De plaat kreeg inmiddels een gouden status in Nederland en klom in de top 20 van de Nederlandse hitlijsten. Zijn magnetische opvolger "Electric Swing," die prominent te zien was in de #1 Netflix film 'Army Of Thieves,' overstijgt grenz en door muzikale smaken van over de hele wereld te trekken om een fysieke manifestatie van het vieren van culturele diversiteit te creëren. "Het is reizigersmuziek," zegt Tienus. Tienus verliet zijn huis om de wereld rond te reizen na zijn middelbare schoo ldiploma en bracht zijn jongvolwassen jaren door met het verkennen van vreemde culturen, het leven in hostels, het spelen in bands en het schrijven van liedjes. Op 3 februari 2023 bracht Goldkimono zijn nieuwe single 'Melancholy Rain' uit, waarmee hij zijn plannen voor een tweede album in de herfst van 2023 lanceerde.

Het succes van de songwriter, die onder meer Kygo's "Firestone" en Tai Verdes' RIAA Platinum "AOK" op zijn naam heeft staan, schuilt in zijn perspectief, waarbij hij muziek eerder als een m iddel dan als een product ziet. "Muziek geeft leven. Het is als water. Water sijpelt door en brengt alles tot leven," zegt Tienus. "Dat is wat muziek voor mij doet. Muziek is de perfecte kunstvorm, omdat het alle zintuigen aangrijpt. Het prikkelt je verbee lding en gaat rechtstreeks het systeem in. Het is iets magisch, zo abstract maar zo concreet. Dit prachtige yin - yang als twee magnetische velden die je betrokken houden." Op 3 oktober won Goldkimono in Londen een BMI Award voor "AOK".

Muziek sprak tot T ienus' verbeelding van voor hij zich kan herinneren. Zijn moeder vertelt het verhaal van de eerste keer dat zijn familie het huis van hun buurman bezocht die een piano bezat. Als driejarige ging Tienus meteen op het instrument af, helemaal in de ban van ni euwsgierigheid. Toen de vrouw des huizes overleed, schonk haar man de piano aan Tienus en zijn gezin. Aangemoedigd door zijn moeder begon hij op vijfjarige leeftijd met klassieke pianolessen in zijn woonplaats buiten Amsterdam. Als toegewijde leerling vera nderde hij van koers toen hij Freddy Mercury hoorde op het cassettedeck van een vriend. "Ik rebelleerde tegen klassieke muziek die me naar de blues en bluesimprovisatie bracht. Ik volgde mijn vreugde." Geïnspireerd door acts als Queen en later Wutang Clan, groepen die hele werelden creëerden binnen één enkel nummer, ligt Tienus' eclectische muzieksmaak in het verlengde van zijn uiteenlopende relaties, ervaringen en stijl. Tienus doorbrak het meer geïnstitutionaliseerde kader van de traditionele samenleving en volgde zijn vreugde over de hele wereld, waarbij hij zijn geest openstelde voor de eindeloze mogelijkheden van een globale mentaliteit. "Als je perspectief wint, verlies je nooit iets," zegt hij. Geïnspireerd door eenheid en de behoefte aan meer eenhei d, wordt het Goldkimono project gedreven door Tienus' verlangen om positieve intenties te verspreiden.

"Het gaat verder dan muziek. Muziek is het voertuig. We delen alles, we delen de lucht, de bomen, dezelfde moleculen, dezelfde atomen, we zijn allemaa l verbonden," zegt Tienus. "Achter elk muziekstuk zit een persoon en een intentie. Voor mij gaat het erom die intentie en mijn eigen persoonlijke ervaring te grijpen en mijn voertuig te gebruiken om mensen op te beuren. De frequentie van die intentie komt door de luidsprekers. Zodra iemand op play drukt, gebeurt er iets met zijn systeem." De Goldkimono vibe is de energie die de wereld nu nodig heeft. Vang het gevoel.

"Wat wil ik dat mensen voelen? Ik wil dat mensen zich goed voelen. Ik wil ze niet naar be neden halen, ik wil ze opbouwen. Ik wil daarmee in dienst staan - in dienst van mensen door middel van muziek."

Booking agent: Jan Smeets